November

Spruiten onderhouden

Spruitjes uit de moestuin oogst je doorgaans niet in één keer. Voor gebruik in de keuken is het handiger om despruitjes regelmatig te kunnen oogsten. Je oogst dan van onderaf de spruitjes die rijp zijn, dat wil zeggen, die stevig zijn en een doorsnede hebben van ongeveer 2 cm. Aangetaste of te kleine spruitjes worden weggehaald.  Doe dit ook met de vergeelde of aangetaste bladeren. Door de stam goed schoon te houden, groeien nieuwe spruitjes beter en wordt aantasting voorkomen.

Mulchen

In de herfst is het slim om de grond te mulchen. Mulchen is het aanbrengen van een beschermende laag op de aarde, tussen de planten en onder de bomen. De mulchlaag beschermd planten tegen strenge vorst en is meteen prima voeding voor de bodem. Je kunt kiezen uit verschillende materialen. Afgevallen bladeren, cacaodoppen, houtsnippers of schors geven een mooi natuurlijk effect. Het voordeel is dat ze ook het onkruid goed weghouden.

Uitgestippeld Webdesign