December

Binnenteelt van kiemgroenten (december 2010)

Buiten staat het groeiseizoen nu stil. Maar binnen, in de keuken bijvoorbeeld, kun je prima kiemgroenten of ook wel spruitgroenten genaamd, telen. Dat kan zelfs in het keukenkastje, want licht is voor de kieming niet persé nodig.

Spruitgroenten zijn de jonge kiemplanten van groenten of kruidenzaden. Spruitgroenten zitten boordevol mineralen, vitaminen en bioactieve stoffen en zijn daarom een goede aanvulling op het menu in de winter. Bruikbare voorbeelden zijn: Alfalfa, radijs, taugé linzen, prei, tuinkers, broccoli. In de handel zijn ook zakjes met mengsels van zaden verkrijgbaar. Afhankelijk van de soort kun je enkele dagen tot ruim een week de kiemgroenten eten. Ze zijn het lekkerst als naast het worteltje ook de eerste kiemblaadjes zijn verschenen. 

Week de zaden een nacht in water en spoel ze af en strooi ze in het kiembakje. Giet twee keer per dag wat water over de zaden en 3 tot 5 dagen later eet je verse kiemen. Je kunt de kiemen een week in de koelkast bewaren. 

Uitgestippeld Webdesign