Radijs

Interessante weetjes en feiten over radijs

Wat je nog niet wist over de radijs:
  • Radijs werd al 2000 jaar voor Christus geteeld.
  • Radijs is als groente familie van de mierikswortel.
  • Radijs houdt niet van verse mest.
  • Radijs wil niet twee keer op dezelfde plaats groeien.
  • Gekookte radijs heeft een zachte bloemkoolsmaak.
  • Je kan het blad van radijs ook eten.
  • Het radijsblad is nog gezonder dan de knol.
  • Radijs is ook heerlijk als je hem dipt in chocolade.
Oorsprong van de radijs
Uit oude geschriften blijkt dat de radijs al bekend was in het oude Egypte. De radijs werd daar al rond 2000 jaar voor Christus geteeld. In het oude Griekenland had de radijs een belangrijke status. De radijs stond bijvoorbeeld afgebeeld op de muren van de Apollotempel te Delphi. Vanaf het jaar 1500 komt de verspreiding in de westerse wereld voorzichtig op gang. In Nederland hebben we rond 1550 voor het eerst kennis gemaakt met de radijs.

De pittige smaak van radijs
De hele plant is eetbaar. De smaak van radijs is scherp en peperachtig. Als je daar niet zo van houdt, kun je de buitenkant (het rode) eraf halen, waardoor de scherpe smaak iets af zal nemen. Het radijsblad smaakt pittig en koolachtig .

Soorten radijs
De radijs is een koolgewas die behoort tot de kruisbloemigen. Bloemkool, boerenkool, Chinese kool en koolrabi zijn familie van de radijs. Er bestaan rode, roodwitte, witte, halflange en lange radijzen. Allemaal lekker en toch verschillend, zowel de vroege als de late soorten.

Soorten radijs

Verse radijs kopen
Radijzen zijn het jaar rond verkrijgbaar. Bosjes radijs kunnen het beste zo vers mogelijk gegeten worden. Radijs is het lekkerst op de dag van aankoop. Dan heeft radijs de knapperigste beet en meest frisse smaak. Let bij aankoop op de harde structuur en fris groene kleur van de blaadjes.

Radijs bewaren
Was de radijsjes grondig. Snijd de blaadjes en kleine worteltje eraf. Wil je de bos radijsjes bewaren? Snijdt dan het bladgroen tot 1 cm van de knolletjes en bewaar de bos in de groentelade van de koelkast. Je kunt ze met blad maximaal 3 dagen in de koelkast bewaren. Zonder blad zijn ze een week houdbaar. Slap geworden radijs worden weer knapperig als je ze een uurtje in koud water legt
Uitgestippeld Webdesign